Lennart Öhman och Bengt Martinsson

Lennart Öhman, fil.mag. 1965 vid Uppsala universitet och lärarexamen 1966, har i ett halvt sekel bedrivit ett omfattande lokalhistorisk forsknings- och utredningsarbete inom vitt skilda områden, främst sjukvårdshistoria. Arbetet har resulterat i en mycket omfattande produktion av böcker, bokavsnitt, tidskrifts- och tidningsartiklar samt andra fristående skrifter.

Bengt Martinsson, folkskolläraren som sedan 1963 dokumenterat folklig dans, folkmusik och visor samt folkligt klädskick i Norrbottens län. Han är sedan 1961 folkdansinstruktör, såväl inom Sverige som utomlands. Han har gett ut böcker samt musik- och videoproduktioner i dessa ämnen.

Föreläsning:

Spanska sjukan i Arvidsjaur och Arjeplog

Spanska sjukan – historiens största katastrof i modern tid. Under 1700-talet skördade römässlingen och kopporna periodvis väldigt många offer i den läkarlösa lappmarken. Föreläsningen berättar om olika pandemier och du får följa utbrottet av spanskan. Spanska sjukan drabbade Sverige hårt 1918 och 1919. När man trodde att den närmast var över slog den i februari 1920 till med en oerhörd kraft i de två lappländska kommunerna Arvidsjaur och Arjeplog. Medicin och ordinarie läkare saknades. Det blev en katastrof för bygden, folk isolerade sig, döda hittades i översnöade byggnader. Då först vaknade de styrande i Stockholm, de hade aldrig kunnat föreställa sig att tillståndet var så dåligt på sjukvårdens område. Resultatet blev att nya moderna sjukstugor byggdes.

Lennart Öhman berättar till utdrag ur kyrkböcker, tidningsurklipp och bilder. Musikern och folklivsforskaren Bengt Martinsson återger några av de musikaliska verser som författades.

 

Föreläsningen genomförs i samarbete med  ABF_logo_liten

 

bengt_lennart23

Information

Scen Teg
Tid Lördag 20 augusti 16:00-16:45
Medarrangör ABF