Gunilla Nordlund

Gunilla Nordlund är journalist vid Sveriges Radio i Umeå där hon arbetat med många olika P1 produktioner sedan mitten av 1980. Gunilla är producent och programledare för Släktband som hon och kollegan Elisabeth Renström från Göteborg skapat tillsammans sedan starten 2004. Gunilla kommer från Härnösand och började släktforska redan 1976 då hon var 16 år.

Föreläsning:

Släktband – en god historielektion som bygger på vanliga människoöden

Släktband är Sveriges Radios program om släktforskning. Under de dryga tio år som programmet sänts i P1 har redaktionen mött många släktforskare som berättat om sina anor och släktfynd. Dessa berättelser har legat till grund för programmet och har sedan fått en fördjupning genom samtal och intervjuer med historiker och andra forskare som satt berättelsens händelse i ett sammanhang. Förutom detta har Släktband besökt många arkiv, både kända och mindre kända och använda.

I föreläsningen berättar Gunilla om några av de program som berört redaktionen och lyssnarna extra mycket. Vi får också höra hur redaktionen tänker när de väljer ut berättelserna, hur de skapar nya teman och hur de levandegör intervjuer och skapar titthål in i historien.

Genom åren har Släktband etablerat sig som ett program som representerar tyngd och kunskap men också lust och nyfikenhet, inte bara inom släktforskarkretsar utan också för en bred historieintresserad allmänhet. Det är vår tids människors glädje och lust i att upptäcka och berätta om sina egna rötter som bär programmet. Under åren har Släktband fått flera priser och utmärkelser, bland dem Stora Radiopriset, Släktforskarförbundets Hederspris till Victor Örnbergs minne och Hans Järtas medalj från Riksarkivet.

 

Föreläsningen genomförs i samarbete med   medborgarskolan_logo_liten

gunilla_nordlund2

Information

Scen Blomqvist
Tid Söndag 21 augusti 14:00-14:45
Medarrangör Medborgarskolan